28 Ekim 2010 Perşembe

"Ülker" Sorunu Yeni Değil...

Ülker'in basketbolda yürüttüğü sponsorlukları sona erdireceği haberi yer aldı dün basında. Ülker'in yaptığı açıklama ile konu biraz daha netleşti. Ülker Beşiktaş ve Galatasaray ile Mayıs 2011 yılında erkek basketbol takımları isim sponsorluğunun sona ereceğini ve anlaşma yenilemeyi düşünmediklerini açıkladılar. Fenerbahçe konusunun ise farklı olduğunu, onlarla bir sponsorluk ilişkilerinin değil bir ortaklık ilişkilerinin olduğunu da eklediler.

Aslında yeni bir konu değil bu. Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin Ülker'in kendilerine Fenerbahçe kadar destek olmaması konusundaki rahatsızlıkları biliniyor. Özellikle Galatasaray'ın daha önce Vestel sonra da Telekom ile isim sponsorluğu konusunda görüşmeler yaptığı basına yansımıştı. Ancak Cafe Crown'un o dönem anlaşmayı bitirmeye yanaşmaması sonucu Vestel ile, bazı bürokratik dereceye varan baskılar sonucunda da Telekom ile anlaşma yapılamamıştı. 

Beşiktaş'ın ise böyle bir sponsor arayışı gündeme gelmese de son günlerde Allen Iverson transferi için sponsor arayışında olmaları Cola Turka'dan istedikleri katkıyı alamadıklarını gösteriyor bize. 

Sonuç olarak Galatasaray ve Beşiktaş önümüzdeki sezon yeni sponsorlarla lige girecekler. umarız hem onlar hem Türk Basketbolu için olumlu olur bu değişim.

Fenerbahçe ile sözü geçen ortaklık ise bu takımlardan farklı. Bilindiği gibi Ülker basketbol takımı ile Fenerbahçe basketbol takımı birleşmeye gitmişti. Temelde hedef Ülker'in yatırım gücü ve Euroleague lisansı ile Fenerbahçe'nin seyirci gücünü birleştirerek ligde şampiyonluk ve özellikle Euroleague'de Final Four oynamaktı. Hatta bu sebeple ilk yıllarda Euroleague lisansı Ülker adına olduğu için takımın ismi FIBA'da "Ülker İstanbul" olarak geçiyordu. Ülker bu birlikteliğin devam edeceğini vurguladı. Ancak ligde hedefler tutsa da Fenerbahçe taraftarının Euroleague'de takıma yeteri kadar destek verememesi ayrı bir problem haline gelmeye başladı. Özellikle geçen sezon kulübün Euroleague lisansının şartlarından biri olan yüksek seyirci ortalamasının altında kalması lisansının iptal edilebileceği uyarısıyla sonuçlandı.

Ülker her ne kadar işbirliğinin devam edeceğini açıklasa da ortaklıkta Fenerbahçe'nin üzerine düşen "seyirci" yükümlülüğünü yerine getirememesi ileride sıkıntı yaratabilir. Burada Fenerbahçe seyircisine düşen takımını özellikle Euroleague maçlarında yanlız bırakmamak ve bu tip problemlerin önceden önüne geçmektir.        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder