13 Ekim 2011 Perşembe

Turkish Airlines Cumhurbaşkanlığı Kupası... Disiplin Kazandı

Geçen sezonun iki finalistinin karşı karşıya geldiği, Euroleague'de bile ender görülebilecek müthiş mücadelede gülen taraf iki uzatma sonunda 103-97 ile Galatasaray oldu. 

Karşılaşma baştan sona büyük çekişme içinde geçti. Galatasaray ikinci çeyrekte bir ara on sayılık, Fenerbahçe Ülker ise normal sürenin son 5 dakikasında yedi sayılık fark yakalayabildi ancak iki takımın da bu avantajları bir kaç dakika içerisinde eridi. 

Sahadaki mücadele tam bir Turkish Airlines Euroleague karşılaşması havasında yaşandı. Hatta Euroleague'de bu kadar ateşli iki takım seyircisini aynı salonda görmek mümkün olamıyor. Ancak oyun kalitesi maçın sonlarına düşmeye başladı. Bunun en büyük delili ise iki takımın toplam 47 top kaybı ile oynamasıydı. (Galatasaray: 27 top kaybı).


Galatasaray rotasyon açısından bu sene Fenerbahçe Ülker'i yakalamış bir kadro derinliği ile sahadaydı. Ancak maç sonunda ve uzatmalarda iki teknik adam da risk almadan, savunmadan ziyade hücumu maç içinde daha iyi oynayan beşleri bozmamayı tercih edince dengeyi Oktay Mahmuti'nin alan savunması Galatasaray lehine bozdu. Alan savunmasıyla parkede daha diri kalmayı başarabilen sarı-kırmızılılar karşısında Fenerbahçe Ülker'de özellikle Gist'in son bölümde kullandığı başarısız dış şut tercihleri, hücum faulü ve top kayıpları kırılma noktası oldu. Adana doğumlu oyuncu maçta 18 sayı ve 9 ribaundluk istatistikler yakalamasına rağmen çoğunu en kritik anlarda yaptığı 5 top kaybı ile dengeleri bozan bir başka isim oldu. 

Fenerbahçe Ülker için dikkat çekici bir başka istatistik ise takım halinde yaptıkları 21 asistin 10'unda Emir Preldzic'in imzasının bulunması. Galatasaray'da oyun kuran oyuncular (Tutku 8, Ender 7, Gordon 6) maç disiplinini hiç bozmazken Fenerbahçe Ülker'de Ukic ve Jerrells'ın oyun planına katkısı olmayınca iş sadece Emir'e kaldı.


Yeni transferlere bakılacak olursa Galatasaray sezonu Euroleague ön elemesiyle açmasının da avantajıyla daha oturmuş bir takım görüntüsü sergiledi. Ender ve Furkan'ın sahada oldukları dakikalarda yaptıkları katkılar çok önemliydi. Siz bakmayın gazetelerin 1 yıldız vermesine, Lucas Gordon sadece 2 sayı bulmasına karşılık 8 ribaund, 6 asist ve 2 top çalma ile büyük fayda sağladı. Takıma son dönemde katılan Zaza Pachulia ise bu düzen içinde sırıtan tek isim oldu, onun da zamanla oyuna dahil olması Euroleague için sarı-kırmızılılara büyük fayda sağlayacaktır.

Fenerbahçe cephesinde ise Curtis Jerrell's beklentileri karşılayamadı. Bu seviyede oynanan basketbol için sahada çok "yabancı" bir görüntü sergiledi. James Gist ise çok spektaküler bir oyuncu. Bir çok kişi hemen Conrad McRea benzetmesini yaptı bile. Az önce de bahsettiğimiz gibi bulduğu 18 sayı ve 9 ribaund önemliydi ama maç sonunda yaptığı hatalar takımının direncini düşürdü. Taktik disiplin konusunda Gist, bu işin uzmanları olan Neven Spahija ve Ertuğrul Erdoğan'ın eline kalmış durumda. Açıkçası eğer kısa sürede disipline uymazsa Neven Spahija'nın uzun süre tahammül edeceği bir oyuncu tipi değil. Bogdanovic ise sahada bulunduğu sürede hem kaydettiği 21 sayıyla hem takıma uyumuyla bu sene çok katkı verebileceğini gösterdi. Sarı-lacivertliler ayrıca Tomas, Mirsad ve Engin'in sakatlıkları sonrası forma giymeye başladıklarında eminim daha farklı bir kimliğe bürüneceklerdir.
        

FENERBAHÇE ÜLKER (97): Roko Ukic 17 (1 ribaund- 1 asist), Curtis Jerrells 2 (1 ribaund- 3 asist), Ömer Onan 11, Gasper Vidmar 2 (1 ribaund), Kaya Peker 2 (5 ribaund- 1 asist), James Gist 18 (8 ribaund- 3 asist), Oğuz Savaş 7 (7 ribaund- 2 asist), Hakan Demirel, Bojan Bogdanovic 21 (2 ribaund- 1 asist), Emir Preldzic 17 (6 ribaund- 10 asist)

GALATASARAY (103): Josh Shipp 5 (1 ribaund), Jaka Lakovic 8 (1 ribaund- 1 asist), Caner Topaloğlu 6 (4 ribaund- 1 asist), Mert Shumpert 22 (2 ribaund- 4 asist), Tutku Açık 3 (1 ribaund- 8 asist), Luska Andric 22 (7 ribaund- 2 asist), Zaza Paçulia (2 ribaund), Furkan Aldemir 10 (5 ribaund- 1 asist), Lucas Gordon 2 (8 ribaund- 6 asist), Darius Songaila 4 (4 ribaund- 1 asist), Ender Arslan 18 (4 ribaund- 7 asist), Cevher Özer 3 (2 ribaund)

1. PERİYOT: 19-21
2. PERİYOT: 20-17
3. PERİYOT: 15-20
4. PERİYOT: 22-20
1. UZATMA: 7-7
2. UZATMA: 12-18

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder