18 Temmuz 2011 Pazartesi

Kobe'ye Sevdanın Yolları Cüneyt'e Kurşunlar...

NBA lokavtının ardından basketbol piyasası oldukça hareketlendi. Bir çok yıldız, sözleşmeleri devam etmesine rağmen bu süreci boş geçirmeyip Avrupa'ya göz kırptılar. Ülkemizde bu karışıklığı en çok ses getirerek değerlendiren takım şüphesiz Deron Williams ile anlaşan Beşiktaş oldu.


Elbette bu anlaşmaların yüklü bir bedeli de var. Örneğin Deron Williams için konuşulan rakam yıllık 5 milyon dolar civarında. Yine Beşiktaş ile görüşme yaptığı iddia edilen Kobe Bryant için konuşulan rakamlar aylık 450-500 bin dolarlarda.

Henüz sponsor konusunu netleştiremeyen Beşiktaş için Kobe Bryant transferi bütçenin oldukça üzerinde kalıyor. Ancak bu transfer dedikodusunun yurtdışında siyah-beyazlılara önemli bir reklam katkısı olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

Unutulmaması gereken konu ise bu transferlere FIBA'nın onay verip vermeyeceği. NBA takımları oyuncularını uluslararası turnuvalara gönderirken bile sakatlanmalara karşı yüklü sigorta bedelleri isterken oyuncuların bu tip (lokavtın süresine göre) daha uzun vadeli anlaşmaları için isteyecekleri sigorta bedelleri bir çok transferin iptaline de sebep olabilir.

FIBA bu transferlere onay vermeden önce önümüzdeki süreçte NBA yönetimi ile görüşmeler yapacak. Bu görüşmelerin sonucunda soru işaretleri cevaplarını bulmaya başlayacak. Oyuncu ücretlerinin azaltılmasını isteyen NBA takımlarının bu transferlere izin vermemesi için lig yönetimine baskı yaptığı da dış basında konuşuluyor. Markalarını diğer kıtalara daha fazla "açmak" isteyen NBA yönetimi ise arada kalmış durumda. "Açılım" hedefi için Avrupa veya Çin'de boy gösterecek NBA yıldızları onlar için de bulunmaz bir nimet haline geldi.

Sonuç olarak oyuncular ve NBA yönetimi bu süreç için transferlere daha sıcak bakarken takım yöneticileri oyuncuları istedikleri sözleşmeye ikna etmek için önlerini kesmeye çalışıyor ve ellerindeki en önemli kozlardan biri de sakatlıklara karşı talep ettikleri sigortalar olacak. Bu mücadeleden kimin galip çıkacağını önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıların ardından göreceğiz.

Tabi işin bir de diğer tarafından bakacak olursak, bir yandan Deron Williams ve Kobe Bryant gibi isimlerle basketbol piyasasında kendinden oldukça bahsettiren Beşiktaş Kulübü'nün, diğer yandan henüz geçen sene sözleşme imzaladığı üç yerli oyuncusundan (Cüneyt Erden, Serhat Çetin ve Bekir Yarangüme) bu transfer bedellerinin neredeyse beşte biri tutarındaki alacaklarından vazgeçirip sözleşmelerini feshetmeleri için bir aydır günde 3 idmanlık bir "ceza" programı uyguladığını yazmıştık. Tamam yıldız transferleri herkes istiyor da önce elimizdekinin hakkını da verelim. Beşiktaş yönetimi aynı uygulamayı herhangi bir yabancı oyuncusuna yaptırabilir miydi?...  
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder