11 Nisan 2011 Pazartesi

Güleriz Ağlanacak Halimize - Blogsport.com

Google'ın popüler blog servisi Blogspot bir süredir yasaklıydı. Mahkemenin yasağı kaldırılmasıyla birlikte ise internet servis sağlayacılarının bir kısmı yasağa uymaya devam etti. Bunun sebebi ise mahkemeden gelen yazıda "blogspot" değil "blogspo(r)t" olması... Servis sağlayıcıları sitenin isminin doğru şekilde belirten bir yazının kendilerine ulaşması suretiyle yasağı kaldırmayı planlıyor.Türkiye’de ayda ortalama 4.6 milyon kişinin ziyaret ettiği, binlerce Türkçe internet sitesine ev sahipliği yapan Google’ın online günlük hizmeti Blogspot’un Digitürk’ün şikayeti sonrası mahkeme kararıyla kapatılması olayı farklı bir boyut kazandı.

Yaşananların altında siteyi erişime açacak olan internet servis sağlayıcı şirketlere ulaşan resmi yazıdaki bir harf hatası yatıyor. İlgili yazıda ‘blogspot.com’ yerine ‘blogsport.com’ yazılması yaşanan bu karmaşaya yol açmış durumda.

Mart ayının başında Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi, blogspot.com sitesi üzerindeki bloglara erişimi engelledi. Telif haklarına aykırı içeriğin ilgili bloglardan silinmesi sonrası ‘erişime engel’ kararının kaldırılması için resmi başvuru yapıldı. Ardından bu konuda ‘erişimin yeniden sağlanması’ kararı çıktı.

İlk kararın kendilerine ulaşmasıyla birlikte başta TTNet, Superonline ve Koç.net olmak üzere tüm internet servis sağlayıcı (ISP) şirketler ‘blogspot.com’a ‘erişim engeli’ koymuştu. Diyarbakır’dan ulaşan resmi yazıdaki yeni kararla birlikte tüm bloglara erişimin yeniden açılması gerekiyordu. Ama bu olmadı.

Çünkü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın erişimin yeniden sağlanması kararında IP numaraları doğru olmasına karşılık, “blogspot.com” yerine “blogsport.com” yazıyordu. İlgili kararda ‘r’ harfi fazladan yazılmıştı.

Bu yazının ISP’lere ulaşmasıyla bazı şirketler erişim engelini kaldırdı. Ama başta 6.1 milyon abonesi bulunan Türkiye’nin en büyük servis sağlayıcısı TTNet olmak üzere birçok şirket ‘blogspot.com’a koyduğu erişim engelini kaldırmadı.

Hukuk birimlerinin tavsiyesi doğrultusunda IP adresleri doğru olsa da sitenin ismindeki yazım hatası yüzünden bu engelin kaldırılmadığı belirtiliyor. Google’ın mahkeme kararındaki ‘r’ harfini çıkartmak adına yeniden işlem başlattığı buna karşılık yeni bir kararın çıkmasının zaman aldığı ifade ediliyor.

Kaynak: Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder